Ką ir kur valgyti Tenerifėje

Ką ir kur valgyti Tenerifėje

Tęsiame straipsnių ciklą apie Tenerifę.

Ką ir kur valgyti Tenerifėje? „Keliaujančių mamų“ kelionių ekspertė Jolita šiuo metu žiemoja su šeima Tenerifėje ir šįkart dalijasi sukaupta informacija ir patirtimi apie restoranus (taip taip išduosiu Jums geriausias mūsų šeimos vietas), patiekalus, produktus, turgus. Restoranus, kuriuos miniu šiame straipsnyje rekomenduoju tik tuos, kuriuos esu išbandžiusi – valgėme juose, kai dar net neplanavau rašyti tokio straipsnio, mokėjome patys, todėl tai nėra reklama, o tikra ir nuoširdi asmeninė rekomendacija.

Kanariečiai dažnai lankosi restoranuose, organizuoja šeimos ir draugų piknikus ir švenčia įvairias šventes, kur maistas yra vienas iš svarbiausių bei privalomų atributų. Maisto kultūra čia užima vieną iš pagrindinių gyvenimo sričių.

Kas gi toji Kanarų virtuvė?

Netoli vakarinės Afrikos pakrantės Kanarų salos šimtmečius buvo kryžkelė tarp Europos ir Amerikos. Istoriškai šios salos buvo pirmoji stotelė Ispanijos žemėje, kai laivai grįždavo iš Amerikos, todėl gyventojai pradėjo auginti ir į savo mitybą įtraukti maisto produktus tokius kaip bulvės, pupelės, pomidorai, avokadai, papajos, kukurūzai. Salų virtuvė yra vietinių Guanche elementų mišinys su Ispanijos, Afrikos ir Lotynų Amerikos skoniais bei receptais. Geriausias būdas pažinti ir atrasti autentišką kulinarinę patirtį – valgyti su vietiniais.

Mėsos patiekalai ir restoranai

Nors kanariečiai turi galimybę mėgautis šviežia žuvimi ir jūrų gėrybėmis, bet jie tiesiog dievina įvairią mėsą. Ir tikrai pripažįstu, kad mėsa čia kokybiška, šviežia, jos tikrai didelis pasirinkimas ir už prieinamą kainą.

Kanariečiai kepa mėsą ant ugnies (carne a la plancha/a la brasa), ant stalo restorane dažnai tiekia su keptuve, kur kiekvienas gali pasikepti tiek, kiek norisi.

  • Jautiena (ternera) – vienas iš labiausiai mėgstamų patiekalų yra geras mėsos gabalas su kaulu (chuleton).
  • Kiauliena (cerdo) – jos čia skonis labai skiriasi nuo lietuviškos ir ji panašesnė skoniu į vištieną (bent jau mums, nes kiaulienos mūsų šeima beveik nevalgo). Ar žinote, jog juodąsias kiaules jie augina netgi su muzika?
  • Vištiena (pollo, tariasi pojo), labai kanariečių mėgstama triušiena bei ožkiena, iš pastarųjų kanariečiai dažniausiai gamina troškinius. Vištienos “salmorejo” – skanus vištienos patiekalas, marinuotas su česnaku, virtas baltame vyne ir pagardintas kmynais, raudonėliais, paprika ir čiobreliais. Triušio “salmorejo” gaminamas taip pat.
  • Mėsos kroketai – tai vieni labiausiai mėgstamų užkandžių (tapos). Ir jie tikrai nėra tiesiog bulvių kroketai. Pagrindinis ingredientas paprastai yra kumpis, žuvis arba vištiena. Taip pat būna vegetariškų – morkų, špinatų, grybų. Mūsų vaikai labiausiai mėgsta vištienos kroketus.
  • Kanarų troškinys – gaminamas iš moliūgų, kopūstų, saldžiųjų bulvių, kukurūzų, kiaulienos ir jautienos.
    Ir žinoma įvairios dešrelės – aštrios ir netgi saldžios. Nuo chorizo aštrių ir sūrių dešrelių iki taip vadinamos morcilla dulce – kraujinės saldžios dešros, kurią Tenerifės gyventojai labai mėgsta.
Kur pirkti? Geriausia mėsa yra specializuotose mėsos parduotuvėse (carniceria). Jų tikrai galima rasti beveik visuose miesteliuose. Nepabijokite mėsinėse paprašyti paruošti mėsą kaip jums norėsis gaminti – supjaustyti file gabaliukais, ar mažais gabaliukais, sumalti, supjaustyti triušį ar vištą.
Kur valgyti Tenerifėje? Pirmiausiai kaip ir minėjau jau – vietinį maistą reikia valgyti kanarietiškuose vietiniuose restoranuose. “Guachinche” tipo restoranuose – juose ir rekomenduoju valgyti mėsiškus bei kitus vietinius tipinius patiekalus.

Na o, jei norite paskanauti gerai, bet europietiškai pagamintos mėsos – rekomenduoju du prabangesnius restoranus – LAGARTO ir CHAR, kurie yra La Caleta miestelyje. CHAR restoranas mums patiekė kol kas geriausią iki šiol valgytą mėsą – tačiau kainos tikrai nemažos.

Kas yra “Guachinche”?

Norite vietinio naminio maisto? Norite pajusti ispanišką atmosferą, išgirsti ispanišką šurmulį, atitrūkti nuo turistinių vietų? Keliaukite į vietinę “guachinche”, užsisakykite galbūt net to, ko nesuprasite, ragaukite, mėgaukitės ir pajuskite kanarietišką dvasią ir kanarietiško maisto skonį.

Kai kurios “guachinche” gali būti visai gražūs maži vietiniai šeimos restoraniukai, tačiau būtent pats svarbiausias išskirtinis dalykas guachinche yra tai, kad tai lyg namų restoranas tiesiog kanariečių namuose, garažuose, atokesnėse vietose, kaip vynuogynuose, bananų plantacijose ir pan.

“Guachinche” ieškantis keliautojas neturėtų tikėtis didelės prabangos. Sulankstomos kėdės, popierinės staltiesės. Tačiau svarbiausia yra tai, kad rasite šeimos virtuvę, naminę ir tradicinę, tai yra tipišką nebrangų vietos maistą.

„Guachinche“ iš tikrųjų yra privatus namas, kuriame parduodamas vietoje pagamintas vynas ir prie jo patiekiami valgiai. Dar neseniai šios vietos buvo neteisėtos. Nebuvo jokių juos reglamentuojančių teisės aktų, nes tai buvo vietos, kur vietiniai eidavote paragauti vynų, tačiau šios vietos neturėjo restoranų licencijų. Galų gale teisės aktai sureguliavo taip, kad “guachinche” gavo leidimą tiekti maistą. Šiuo metu galioja norminiai reglamentai, kad tokie restoranėliai nemoka mokesčių. Kiekvienas iš jų turi savo asmeninį žavesį, papročius ir tradicijas. Paprastai jie atidaromi tam tikru laiku, pavyzdžiui, kai jie parduoda savo derliaus vyną, kuris paprastai būna nuo spalio/lapkričio iki kovo/balandžio.

Dauguma jų yra Tenerifės šiaurėje, ypač La Orotava, Santa Ursula, El Sauzal, La Victoria, La Matanza. Paprastai kuo sudėtingiau vieta pasiekiama, tuo įdomiau ir autentiškiau. Rasite jų ir pietinėje salos dalyje, tačiau mūsų patarimas keliaukite toliau nuo turistinių vietų, kilkite į kalnus ir ieškokite Kanarų skonio ten.

Didesnės, labiau pritaikytos turistams vietos – El Cordero, El Rancho de Nino, Xanadu, Las Gangarras ir panašios vietos, tačiau mums labiau patinka mažesnės “guachinche”, kur be ispanų kalbos gali susikalbėti nebent tik pirštais, kur vaikai užsidengia ausis nuo ispaniškų kalbų ir šurmulio, kur gausite paragauti šeimos moterų ir vyrų gaminamą maistą pagal jų šeimos paveldą.

Pirmoji “guachinche”, kuri mus ir įtraukė į “guachinche” ilgą ir vis dar nesibaigiantį turą, buvo NATURAL guachinche El Sauzal. Atvykome į ją jau vakarėjant, kilome labai stačiais siaurais keliukais į vynuogynus. Prieš 5 metus ji teturėjo vos du suklypusios staliukus ir darbavosi tik pats šeimininkas. Tačiau jis mums iškepė tada pačios skaniausios vištos puselę, vaikams naminių nešaldytų bulvyčių, patiekė tradicinę menkę svogūnų ir razinų padaže. Aplankėme mes ją ir vėl sugrįžę į Tenerifę. Pamatėme jau išaugusią, išsiplėtusią ir susipažinome jau su visa mažame restoranėlyje besidarbuojančia šeima. Deja, šiuo metu ši vieta laikinai nedirba, todėl visada prieš važiuojant pasitikrinkite informaciją.

Neišvardinsime visų aplankytų “guachinche”, kurių mūsų sąraše jau turbūt arti 100, tačiau pasikliaukite google paieška, nebijokite ne baltomis staltiesėmis apklotų stalų bei atrodo neįveikiamų siaurų keliukų vedančių į kalnus ir atrasite kanarų perliukų.

Ieškote galite ir tokių restoranų, restoranėlių, kaip finca (sodyba), bodegon (vyninė), tasca (taverna) – tai ne tas pats, kas “guachinche”, bet ir šio tipo vietos priskiriamos prie vietinio maisto autentiškų vietų.

Žuvis ir jūrų gėrybės

Tenerifėje tikrai galėsite mėgautis šviežia žuvimi ir jūros gėrybėmis. Daugybė laivų laivelių naktį žvejoja ir anksti ryte grįžta su laimikiu.
Valgykite (net negalime pateikti visų žuvų pavadinimų lietuvių kalba) doradą, lubiną, tuną, “cherne”, “gallo” (jūros gaidys), “vieja” (tipiška kanarų žuvis) ar netgi moreną. Restoranuose dažniausiai galite pamatyti, kokią žuvį jums siūlo, paklausti, ar joje daug kaulų, ar tai balta žuvis ir pan.

Žuvis ir jūrų gėrybės

Žuvis ir jūrų gėrybės

Tradicinė menkė (bacalao encebollado) – troškinta menkė padaže su svogūnais.

Ragaukite ir mėgaukitės jūrų gėrybių gausa ir jų įvairiu jų pateikimu – didžiaisiais ir mažaisiais kalmarais (choco ir chipirones bei chopitos), aštuonkojais (pulpo), krevėtimis (gambas), dubenukėmis (lapas), peileniais (navajas), šukutėmis (zamburinas), midijomis (mejillones).

Kur pirkti? Turguose, specializuotose žuvies parduotuvėse, prekybos centruose. Las Chafiras ūkininkų turguje (Mercadillo del Agricultor) kiekvieną savaitgalį rasite žuvies pardavėją. Las Galletas ir Los Cristianos žvejų turguose rytinėmis valandomis gausite ką tik pagauto laimikio iš laivų. Drąsiai pirkite ir didžiuosiuose prekybos centruose (Mercadona, Super Dino). Visur galite paprašyti žuvį išvalyti, supjaustyti ar netgi išimti kaulus. Paruoš Jums su malonumu taip, kaip pageidaujate ir namuose nereikės gaišti laiko.
Kur valgyti Tenerifėje? Žvejų miesteliuose – Los Abrigos, Playa san Juan, La Caleta, Los Cristianos. Geriau ir autentiškiau nei Tajao miestelio restoranai nesame ragavę. Tajao miestelis yra žvejų miestelis ir jame yra virš 10 žuvies restoranų. Mums patinka šie trys: Mero Pancho, Delicias del Mar ir Rincon del marinero.

Kiti kanarietiški patiekalai

  • Visi sako, kad reikia ragauti paelijos – nors man asmeniškai po žemyninės dalies tai nėra tas maistas, kurį renkuosi salose. Ar žinojote, jog tikroji paelija kilusi iš pietinės žemyninės Ispanijos ir buvo gaminama su triušiena, varlėmis, sraigėmis bei didelėmis baltomis pupomis? Paelija buvo paprasto vargingai gyvenančio žmogaus maistas, o šie ingridientai jam buvo paprasčiausiai ir lengviausiai prieinami. Mes tai sužinojome būdami Valensijoje, bet apie tai kitą kartą.
  • Ropa vieja – avinžirnių troškinys su daržovėmis ir mėsa. Sotu ir skanu. Vegetarams siūlau rinktis avinžirnius be mėsos (garbanzas sin carne).
  • Jei mėgstate sūrį – ragaukite keptą ožkos sūrį su padažais („queso a la plancha“).
  • Gofio ir eskaldonas – truputį egzotikos ir visiškos autentikos. Gofio – tai miltai, pagaminti iš skrudintų kviečių ar sorų grūdų. Iš jų gaminama daugybė maisto produktų – padažai, kepiniai ir net ledai. Vienas garsiausių patiekalų jo pagrindu yra escaldón de gofio. Tai gofio miltai, sumaišyti su žuvies sultiniu. Tai nėra pats priimtiniausias skonis turistams, tačiau vietiniai gyventojai tai labai vertina už tai, kad yra jam yra daug vitaminų ir mineralų. Ši košė kartais maišoma su bulvėmis ar morkomis, ir būtinai patiekiama su svogūnais.
  • Na ir žinoma virtos bulvės su lupena (papas arrugadas, kas pažodžiui išvertus reiškia susiraukusios/ susiraukšlėjusios bulvės). Dėl vulkaninio dirvožemio ir klimato, kuriame auginamos bulvės yra mažesnės, turinčios unikalią tekstūrą ir skonį. Tradicinis būdas virti šias bulves yra užvirinti jas su odele su daug druskos ir patiekti kaip garnyrą. Vaikai mėgsta vienas, o suaugusieji skanauja su raudonu ir žaliu mojo padažu. Valgyti su lupena!
  • Raudonas ir žalias padažai (mojo verde ir mojo rojo). Raudonas padažas – tai aštrus padažas, iš česnako, alyvuogių aliejaus, raudonųjų ar žaliųjų pipirų, druskos ir acto. Šis tradicinis padažas patiekiamas su beveik visais salos patiekalais. Žaliame padaže yra kalendra arba petražolės.
  • O pabaigai būtinai kavos ir desertą? Išskirtiniausia Barraquito kava – espresso, kondensuoto pieno ir likerio trio. O man labiausiai patinka kava su trupučiu pieno – cortado natural. Na ir žinoma ispaniškos pailgos spurgos (churros), valgomos su cukrumi ar šokoladu.

Kitų šalių virtuvė Tenerifėje

Italų restoranai

Viena didžiausių imigrantų bendruomenių Tenerifėje yra italai, todėl jų autentiškos virtuvės tikrai netrūksta. Krosnyje keptos picos, naminiai makaronai ir ravioliai, risotas, mocarela ir bufola švieži sūriai, fokačia duona ir žinoma ledai, panakota, tiramisu. Skirtingi restoranai, atstovaujantys atskirus Italijos regionus (Venecijos, Neapolio, Veronos, Sicilijos ir kt.). Itališkų restoranėlių rasite ir ne turistinėse vietuose. Mūsų labiausiai mylimas restoranas, į kurį kviečiame ir draugus– El Medano esantis Maccheroni Beach itališkas restoranas. Būtinai užsisakykite naminius raviolius su špinatų ir sūrio padažu arba keturių sūrių padažu, ragaukite naminių makaronų su jūrų gėrybės bei ypatingai prie svečių paruošiamų makaronų “Al Fuego”.

Maccheroni Beach ravioliai

Maccheroni Beach ravioliai

Pietų amerikos virtuvė (Venesualos, Meksikos, Kolumbijos, Peru, Čili, Argentinos virtuvė)

Tenerifė ir Kanarų salos buvo susijusios su Pietų Amerika nuo Kristupo Kolumbo laikų. Per daugiau nei 500 metų ryšiai tarp Tenerifės ir Pietų Amerikos vis stiprėjo ir turėjo įtakos kultūrai, maistui, muzikai. Juk karnavalo šventės Tenerifės sostinėje Santa Kruze nenusileidžia Rio de Žaneiro karnavalui ir laikomas antru pagal dydį po Brazilijos karnavalo. Ir kalba vietiniai su keliais akcentais, viena iš jų būtent Pietų Amerikos akcentas. Todėl čia netrūksta ir lotynų Amerikos virtuvės akcentų. Vienas iš jų arepos – šie ant grotelių keptos venesuelietiški kukurūzų miltų pyragaičiai, užpildyti aštria jautiena arba vištiena, majonezu ir avokadu labai populiarūs Tenerifėje. O ir meksikiečių restoranų čia netrūksta. Jei norėsite Peru, Kolumbijos ar Kubos maisto – jo ieškokite salos sostinėje ir aplink La Laguna.

Indų virtuvė

Indų virtuvę iš naujo atradome čia, Tenerifėje. Lietuvoje tai nebuvo mūsų mėgstamas maistas, dažnai jo ragaudavome Londone, Vokietijoje, Portugalijoje, o Tenerifėje tikrai yra restoranų puikiai gaminančių indų maistą. Rekomenduojame Bombay Babu – restoranų tinklas, gaminantis tikrai kokybiškai, skaniai ir siūlantis įvairaus aštrumo ir skonio karius (būtinai paragaukite).

Bombay Babu

Bombay Babu

Kinų, tailandiečių, vietnamiečių, japonų

Siūlo jie autentiškus savo šalies patiekalus. Jei kinų restoranų rasite daugelyje miestukų, tai tailandiečių ir vietnamiečių ieškokite labiau turistinėse zonose. Mums patinka lankytis Thai Botanico restorane. Taip pat pabandykite bufeto stiliaus kiniškus restoranus, kur galite valgyti, kiek norite, o kainuos jums tai nuo 9.90 eur asmeniui. Japonų virtuvės restoranai čia gali pasiūlyti tikrai aukščiausios kokybės patiekalus, kadangi žuvis čia šviežia ir jos pasirinkimas didelis. Iš sušių restoranų siūlau aplankyti Deba sushi ir Amore sushi restoranus. Taip pat Azijos virtuvei atstovauja ir puikus restoranas Restaurant 88, kuriame gausite ir kinų, ir thai, ir japonų virtuvių patiekalų.

Ispanija garsėja ir Michelin žvaigždutes turinčiais restoranais

Tenerifėje jų taip pat yra. Daugiausiai jų sostinėje Santa cruz’e, tačiau keletas yra ir pietinėje Tenerifėje. Tiesa šiuo metu ne visi iš jų dirba, nes jiems svarbus turistų skaičius, vietiniai juose lankosi retai. Paminėčiau restoraną Chimiche miestelyje, kuris neturi žvaigždučių, tačiau jau daugelį metų gauna oficialią Michelin rekomendaciją – El Secreto de Chimiche. Restoranas specializuojasi ant žarijų kepamų patiekalų srityje, derina tradicijas ir modernumą bei eleganciją. Produktai, naudojami patiekalų gamyboje, pagrinde yra iš vietinio Chasna regiono.

Tautiečių restoranai ir maistas

Soul kitchen Tenerife žavi savo nuostabiais desertais, skania kava ir pusryčių meniu. Paprašykite pusryčiams duonelės su grybais, žinoma jei juos mėgstate – nenusivilsite. Paulius ir Kornelija drąsūs lietuviai, siūlantys ispaniškam skoniui neįprastus, bet mums lietuviams gomurį sužadinančius desertus. Kornelija man yra desertų karalienė – tai ką ji kuria savo ceche yra tikrai ne tik gražiai atrodantys, bet ir labai skanūs desertai.

Arte del Gusto siūlo europietiškos virtuvės, gražiai patiektus ir neįprastus skonius derinančius patiekalus. Dėmesys detalėms yra išskirtinis šio restorano bruožas. O restorano šefas netgi pagamino vaikams tailandietiškų jų pačių išsirinktų skonių ledų.

 

Old fashioned 1986 (tiesa šefas ne lietuvis, o vengras vedęs lietuvę), o mums patinka šio šefo nuoširdumas ir jo su meile gaminami patiekalai. Jei norite kokybiškai paruoštų midijų – šis šefas gamina jas labai gerai. Ir būtinai ragaukite tuno su sezamo sėklomis ir dumblių salotomis. Pagirtina, kad vaikams jis pagamino ne šaldytus, o naminius vištienos gabalėlius.

Ieškokite ir lietuviškų ledų – Ziggypop ledų. Idėja kilo ledainės sąvininkui po kelionių po Meksiką. Ten kaip ir daugelyje Centrinės ir Pietų Amerikos šalių šis šaldytas skanėstas labai populiarus. Ledų gamyboje naudojami natūralūs maisto ingredientai. Didžioji ledų ingridientų dalis yra gaunama iš vietinių ūkininkų. Kiekvienas Ziggypop’as yra gaminamas rankomis. „ZiggyPop“ ledainėje rasite daugiau nei 15 įvairių skonių ledų.

O jei norite maisto į namus – lietuviško tradicinio (kibinai, blyneliai, koldūnai, virtinukai, sočios sriubos, naminė duona ir kiti su meile gaminami patiekalai) – kreipkitės į Maistas Tenerifėje.

Vietiniai vaisiai ir daržovės

Vaisiai ir daržovės – dauguma jų, kurias parduoda čia yra auginamos Kanarų salose.

  • Papajos, bananai (platanas), pomidorai, avokadai, bulvės, moliūgai, morkos, kukurūzai, citrinos bei žalumynai (salotos, aromatinės žolės) neturi sezoniškumo ir visais metų laikais galite jų nusipirkti šviežių.
  • Tenerifėje auginamos cukinijos, baklažanai, brokoliai, kalafiorai ir kitos daržovės – todėl galite mėgautis skaniomis ir šviežiomis daržovėmis visais metų laikais. Čia gausite net ir mums įprastų burokėlių bei ridikėlių.
  • Apie rugsėjo/spalio mėnesį sulaukiame saldžiųjų sultingų mangų sezono. Man asmeniškai Kanaruose augantys mangai prilygsta Azijoje ragautiems.
  • Figos ir migdolai – žydi vasario mėnesį, o derlių ragaujame rugsėjo mėnesį. Vynuogių sezonas taip pat prasideda rugsėjo mėnesį.
  • Šiuo metu, vasario/kovo mėnesiais prasideda vietinių arbūzų, melionių bei braškių sezonas.
  • Auga Kanarų salose (Gran Kanarijoje ir El Hierro) ir ananasai.
  • Ragaukite ir neįprastų vaisių – kriaušės meliono hibrido (peromelon), trijų spalvų drakono vaisių (baltu vidumi, raudonu vidumi ir geltonu vidumi), kaktuso vaisių, karambolų (jos čia saldžios), anonų (chirimoyo), nisperų.
Kur pirkti vaisius ir daržoves?  Specializuotose parduotuvėse, vadinamose Fruteria, turguose, prekybos centruose (jei norite valgyti vietines daržoves ir vaisus, atkreipkite dėmesį į kilmės šalį). Daugiausiai pasirinkimo ir geriausią kokybės bei kainos santykį siūlo Las Agaves fruteria. Didelį pasirinkimą rasite ir Finca del Caldera – Tenerifės lenko parduotuvėlė, kur galite įsigyti jo ir kitų salos ūkininkų užauginto derliaus.

Maisto turgūs Tenerifėje

Laikinieji maisto turgūs miesto aikštėse. Laikinieji kaip aš vadinu – tai tokie mobilūs turgeliai, kurie atvyksta dažniausiai į miesto aikštes kiekvieną savaitę numatytu laiku. Produkcija yra ūkininkų, dažnai tie patys savaitgalį būna ir uždaruose turguose. Sąrašas nebaigtinis:

  • Alcala pirmadieniais nuo 9 iki 13 val.
  • Playa san Juan trečiadieniais 9-13 val.
  • El Medano trečiadieniais 8-13 val.
  • Guimar sekmadieniais 7-13 val. ir ketvirtadieniais 16-20 val.

Ūkininkų turgūs (mercado del agricultor). Tai tokie kaip aš vadinu uždari turgūs prekybiniuose angaruose. Dažniausiai jie vyksta savaitgaliais iki pietų ir ten galite rasti didžiausią pasirinkimą vietinių ūkininkų užaugintų vaisių, daržovių, rasti sūrio, mėsos ar net žuvies. Sąrašas nebaigtinis:

  • El Medano šeštadieniais – sekmadieniais 8-14 val.
  • Las Chafiras šeštadieniais – sekmadieniais 8-14 val.
  • Adeje šeštadieniais – sekmadieniais 8-14 val. Ir trečiadieniais 15-19 val.
  • Fasnia šeštadieniais – sekmadieniais 8-14 val.
  • La Guancha šeštadieniais – sekmadieniais 8-13:30 val.
  • Tacoronte šeštadieniais – sekmadieniais 8-14 val.
  • Tegueste šeštadieniais – sekmadieniais 8-14 val.
  • La Oratava šeštadieniais 8-14 val.

Atskiro dėmesio vertas didysis senasis sostinės turgus La Recova turgus arba „Nuestra Señora de África Market“, atidarytas 1944 m. Dirba jis kasdieną nuo 7 val. iki 15 val., sekmadienį iki 14 val. Tai autentiškas maisto turgus Santa Cruz. Turguje yra virš 200 prekystalių su maisto produktais – mėsos, žuvies, sūrio, medaus, daržovių ir vaisių, prieskonių, konditerijos. Taip pat rasite virš 20 kioskelių, siūlančių kitus daiktus, kaip rankdarbiai, vietiniai suvenyrai. Būtinai paskanaukite šviežių ir čia pat Jums pagamintų jūrų gėrybių – žuvies skyriuje apačioje, jūs galite išsirinkti, ko tik norite ir jums čia pat pagamins ir patieks. Ir būtinai su vaikais nueikite į naminius ledus gaminančią ledainę Gelato del Mercato. Nebijokite paprašyti paskanauti visų, nes skonių rasite gana neįprastų – kaktusų vaisių, obuolių su imbieru, figų, su šafranu, raudonų paprikų ir dar įvairiausių skonių ledų. Išduosime paslaptį, kad jų galite nusipirkti tokiu pačių pavadinimu besivadinančioje ledainėje Los Cristianos.

Lietuviški ir panašūs produktai

Tikrai galite įsigyti lietuviškų ar analogiškų lenkiškų, latviškų, rusiškų produktų: grikių, grietinės, kefyro, varškės, lietuviškų varškės sūrelių, raugintų kopūstų, marinuotų agurkų ir kitų mums įprastų produktų.

Saloje yra net kelios rusų parduotuvės Kalinka bei lenkų parduotuvė Delicias de Polonia Playa san Juan.

Keli pastebėjimai, kad kefyro galima įsigyti ir prekybos centruose (Mercadona, Lidl, Super Dino ir kituose) ir vadinasi jie tiesiog KEFYR. Grietinės galite rasti Mercadona parduotuvėje ir ieškoti reiktų oranžinės pakuotės su užrašu „fresca nata“.

Valgomos lauktuvės

Na ir pabaigai, nes galėčiau dar rašyti ir rašyti šia tema ir apie asmeninius kulinarinius atradimus savoje virtuvėje Tenerifėje, bet gal kitą kartą.

Taigi ką gi vežti lauktuvių iš Tenerifės?

  • Pirmiausiai tai jau minėti raudonas ir žalias mojo padažai – jų būna pirkti mažuose indeliuose lauktuvėms.
  • Medų – Tenerifėje yra daugybė unikalių gėlių, todėl ir medus čia kitokio išskirtinio skonio.
  • Prieskoniai. “Adobo Canario” prieskonių mišinys– jų rasite prekybos centruose ir jie labiusiai laukiami mūsų draugų iš Lietuvos.
  • Džiovinti vaisiai – mangai, figos ir pan.
  • Išsirinkę alyvuogių aliejų, serano kumpį ar ožkos sūrį taip pat nesuklysite. Tenerifė gamina aukštos kokybės sūrius. Kanarų salos yra autonominis regionas, kuris kiekvienais metais sunaudoja daugiausiai sūrio vienam asmeniui. Tenerifės sūriai: vyrauja ožkos sūris arba mišrus ožkos ir avies sūris. Rūkytas ar vytintas sūriai puikiai atlaikys kelionę Jūsų lagamine – tik geriau pirkite įlaminuotą arba jei įsigijote turguje naminio – supakuokite gerai, kad kvapas neįsigertų į kitus daiktus.

Tenerifėje su vaikais: muziejai ir pramogos

Tenerifėje su vaikais: parkai

Tenerifėje su vaikais: pramogos vandenyje

Naujausi įrašai

PRISIJUNK!

Didžiausią Lietuvoje keliautojų su vaikais bendruomenę gali rasti ir prisijungti patogiausiose socialinėse platformose.
Turi klausimų – KLAUSK! Nori pasidalinti patirtimi – RAŠYK mums! Turi idėjų – SUSISIEK!

Instagram
YouTube
LinkedIn
Meniu